Tłuszcze w diecie BARF to jeden z trzech podstawowych elementów do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Tłuszcze zbudowane są z kwasów tłuszczowych. Ten ważny składnik w pożywieniu BARF odgrywa kluczową rolę w funkcjonowaniu organizmu.
Podział tłuszczy
Jak wcześnie wspomniałam, tłuszcze zbudowane są z kwasów tłuszczowych. W zależności od długości wiązania tłuszczy możemy podzielić je na:
- kwasy tłuszczowe nasycone,
- oraz kwasy tłuszczowe nienasycone.
Kwasy tłuszczowe nasycone pełnią kluczową rolę w organizmach kotów. Stanowią one składnik budulcowy oraz są źródłem energii. Ponadto odpowiadają za transport witamin A, D, E, K oraz są ich nośnikiem. Ponadto kwasy tłuszczowe nasycone pełnią funkcję magazynującą, w postaci przechowywania energii oraz wody.
Kwasy tłuszczowe nienasycone- w dużym uproszczeniu są to związki, które nie posiadają wystarczającej ilości miejsc, które to byłyby obsadzone wodorami wokół atomów węgla.
Co ciekawa koty (jak i inne zwierzęta) potrafią tworzyć wspomniane kwasy tłuszczowe samodzielnie. Jednak jest grupa kwasów tłuszczowych, które muszą zostać dostarczone do organizmu kota. Są to kwasy tłuszczowe, które organizm zwierzęcy nie potrafi sam wytworzyć, a są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu oraz życia. Mowa tu o kwasach zaliczanych do kwasów z grupy PUFA, które należą do kwasów Omega- 3. W skrócie mówi się o nich NNKT.
Kawy tłuszczowe Omega – 6
Można zauważyć coraz większy trend, który pokazuje zbyt duże używanie kwasów tłuszczowych z rodziny Omega – 6. Należy wyjść od tego, że stosunek kwasów Omega – 3 do Omega – 6 powinien być 1:1. Niestety coraz częściej można zauważyć, że kwasy z rodziny Omega – 6 są częściej stosowane, a stosunek Omega 6 do Omega 6 zazwyczaj wynosi 20:1, co jest za dużą wartością! Dlaczego przewaga kwasów Omega – 6 jest szkodliwa dla organizmu kota?
W pierwszej kolejności napiszę, że kwasy Omega 6 to nienasycone kwasy tłuszczowe, które najczęściej znajdziemy w olejach roślinnych. Dlaczego są one tak szkodliwe? Ze względu na to, że są to wspomniane związki, które tworzą wysoko reaktywne wiązania podczas ich rozkładu. A następnie wspomniane fragmenty z wiązaniami nienasyconymi zmieniają się w wolne rodniki.
Innymi słowy, uzupełnianie diety kociej o oleje roślinne, które są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny Omega 6, wpływa na zwiększenie procesów zapalnych, wpływa toksycznie na organizm, oraz przyczynia się do powstawania nowotworów.
Jak uzupełnić niedobór w proporcji kwasów Omega 3 do Omega 6
Ze względu na rosnącą popularyzację stosowania diety roślinnej produktów zawierających nienasycone kwasy Omega 6, zwiększa się niedobór Omega 3 oraz zachwianie ich prawidłowego stosunku. Aby organizm funkcjonował na dobrym poziomie, stosunek kwasów Omega 3 do Omega 6 powinien być bliski 1:1.
W dużym skrócie źródłem kwasów Omega 6 są wszelkie oleje roślinne, którymi coraz częściej polewamy jedzenie naszego kota. Natomiast jako opiekun kota powinniśmy zwrócić uwagę na większe dostarczenie nienasyconych kwasów z grupy Omega 3!
Źródło kwasów tłuszczowych Omega 3
Mimo że rośliny posiadają nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny Omega 3 to koty i inne zwierzęta mięsożerne nie potrafią ich prawidłowo syntetyzować. Dlatego też źródłem wspomnianych kwasów Omega 3 są:
- mózg zwierząt,
- ryby,
- olej z dzikiego łososia,
- tran (z tym produktem należy uważać, ze względu na możliwość przedawkowania witaminy A i D),
- kryl.